Aktualności

Pierwsze warsztaty z dawną kuchnią rzeszowską za nami

  • 12-08-2014
Zupa chlebowa
Zupa chlebowa
Smażona wątróbka
Smażona wątróbka
 Pianka gorąca z jabłek
Pianka gorąca z jabłek
Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, animator Rzeszowskiego Szlaku Kulinarnego, zorganizował w poniedziałek 11 sierpnia br. pierwszą edycję biesiadnych warsztatów kulinarnych. Miejscem trzygodzinnego kulinarnego spektaklu była Restauracja Wesele (Rynek 20-23), a uczestnikami m.in. kucharze z tej restauracji. Poprowadziła je doświadczona w daniach kuchni regionalnej Jagna Niedzielska (architekturakulinarna.pl).
W trakcie warsztatów przygotowano pierwszy zestaw XIX-wiecznych rzeszowskich potraw, których przepisy zostały zaczerpnięte z wydanej właśnie w Rzeszowie w 1885 r. przez J. Bobreckiego publikacji pt. „Książka kucharska czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów…”. Zapis zgodnie z oryginałem:

Zupa chlebowa:
Mocny rosół kipiący lany na smażone grzanki z bułki daje dobra zupę domową, która bardzo jest wyśmienita na śniadanie i pożyteczna do posilenia dla chorych osób. U nas zazwyczaj bierzemy do zrobienia takièj zupy chlèb żytni czarny, W kostki krajany, ten dobrze się smaży i wpuszcza do garnka z rosołem, w który się sypie pokrajaną pietruszkę zieloną i szczypiórek, funt kiełbasek pokrajanych w kawałki i tyle jaj ile osób u stołu. Chlèb, kiełbaski, pietruszka, szczypiórek i jaja wsypać najlepièj do wrzącego już odcedzonego rosołu, tym bowiem sposobem chlèb nie bardzo rozmoknie, a jaja zaraz na wpół stwardnieją.

Smażona wątróbka gęsia:
Rozpuścić trochę masła albo gęsiego smalca, dodaj w paski pokrojonèj cebuli, a gdy takowa żółknieć zacznie, włóż w listki pokrajaną wątróbkę, zasmaż trochę, posyp nieco majerankiem i smaż znowu, potem osól i daj na stół.

Pianka gorąca z jabłek:
Upiekłszy w piecu 10 winnych jabłek, przetrzyj je przez sito, ubij białko z 15tu białek, wsyp do nièj ćwierć funta miałkiego cukru, wymieszawszy go z pianką, włóż przetarta jabłka, rozmieszawszy je z pianka cukrową, ułóż zgrabnie nożem na półmisek. Posypawszy cukrem z cynamonem wstaw do miernie ciepłego pieca, i wydaj do stołu. Na osobnéj salaterce daje się śmietanka słodka surowa i cukier. Tym sposobem robi się pianka z moreli lub brzoskwiń.

We wtorek 12 sierpnia br. - także w Restauracji Wesele - w godz. 11.00-14.00 przygotowany zostanie klasyczny zestaw obiadowy charakterystyczny dla kuchni rzeszowskiej II połowy XIX wieku, czyli chłodnik z malin, makaron z szynką oraz na deser – smażone suszone śliwki nadziewane migdałami.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION