Aktualności

Posmakuj Dzikiej Kuchni z URSĄ

  • 12-07-2014
Już w najbliższy poniedziałek, 14 lipca 2014 r., w Centrum Ursa Maior w Uhercach Mineralnych, odbędzie się impreza „Posmakuj Dzikiej Kuchni z URSĄ". Po raz pierwszy w historii wybitne potrawy sporządzone z dzikich roślin, warzyw, grzybów i owoców będą parowane z piwami warzonymi przez Bieszczadzką Wytwórnię Piwa. Trzy żywioły połączą się w jedyne i niespotykane wcześniej menu, a Bieszczady zaopatrzą nas w jadalne rośliny występujące tuż obok nas.
- Menu będzie zależało od tego, co uda nam się nazbierać na polach i w lasach ale planujemy przygotować zupę z kurek, dzikiej marchwi, szczawiu, pokrzyw, ostu i lebiody. Deser z dzikich jagód, mięty polnej, jadalnych kwiatów i miodu leśnego – wyjaśnia Paweł Dobrzański, szef kuchni i właściciel restauracji „Posmakuj” w Krośnie, Warszawie i Targowiskach, który przygotuje potrawy.
Z koeli Agnieszka Łopata, piwowarka i współwłaścicielka Ursa Maior, dopasuje do potraw klasyczne piwa wytwarzane w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa. A nad częścią artystyczną będzie czuwać Tomek Mistak, kurator wystawy w ramach Domu Aukcyjnego Ursa Maior.
Całość okraszona będzie świetną muzyką oraz porządną dawką oryginalnego humoru serwowanego przez ekipę browaru Ursa Maior.
Wstęp wolny, zaczynamy o godz. 9.00. Potrawy i piwo za odpłatnością. Podczas i po imprezie będzie można nabyć książki Łukasza Łuczaja, polskiego prekursora „dzikiej kuchni”.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION