Sobota Świętem Cydru w Rzeszowie
Restauracja Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3) organizuje 19 lipca br. (sobota) Święto Cydru, pierwszą imprezę tego typu w stolicy regionu. To wspaniała okazja dla jego wielbicieli, jak i dla tych, którzy nigdy jeszcze nie próbowali jabłecznika, bo tak brzmi polska nazwa tego specjału. Tomasz Porowski i Marcin Hermanowicz opowiedzą o cydrze, jego historii, o tym jak i z czego robią swoje jabłeczniki. Z Ignacowa zabiorą ze sobą do popróbowania także własne cydry „eksperymentalne”:
- jednoodmianowy z Antonówki
- kupaż Antonówki i Gróchówki (bardzo rzadko dziś już spotykana odmiana).
Oprócz cydrów Ignaców będzie także okazja do popróbowania i do posmakowania jabłeczników z najstarszych cydrowych krain, tj. Francji (Bretania), Anglii (Herefordshire) i Hiszpanii (Asturia), a także sera Lanselot.