Aktualności

Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna

  • 23-05-2014
Jak twierdzą znawcy i smakosze, golonka najlepiej smakuje lekko przyrumieniona, a sposobów na jej przyrządzanie jest wiele. Gotowana, duszona, zapiekana czy po bawarsku - różnie podawana, ma bardzo wielu amatorów. Warto wiedzieć, że ta pochodząca z pilzneńskiego „Taurusa” jest zarejestrowana na „Liście Produktów Tradycyjnych”.
Tegoroczna impreza odbędzie się w sobotę 24 maja, w Strzegocicach k/Pilzna (Ranczo „Taurus”). W ubiegłym roku na imprezie bawiło się 10 tysięcy gości, dla których organizatorzy przygotowali ponad 2000 golonek, o idealnej wadze około pół kilograma. Jak można się domyślać, wszystkie zostały zjedzone.
Od czterech lat imprezie towarzyszą „Otwarte Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas”. W tym roku w szranki staną osoby wytypowane przez władze gmin w których zlokalizowane są placówki gastronomiczne Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego „Taurus”, osoby imiennie zaproszone przez organizatora, dziennikarze oraz smakosze, którzy zgłoszą się do zawodów za pośrednictwem witryny internetowej „Taurusa” (decyduje kolejność zgłoszeń, a udział należy potwierdzić do 23 maja br.).
Gwiazdą święta będzie Maryla Rodowicz, dla której przygotowana zostanie specjalna golonka. Przygotuje ja Karola Okrasa, pod czujnym okiem Hanny Szymanderskiej.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION