Aktualności

Proziaki z Gościńca wyróżnione

  • 15-05-2014
Ogólnopolski Konkurs Promocyjny AGRO POLSKA 2014 przyznał Restauracji Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3) prawo do posługiwania się Godłem Promocyjnym AGRO POLSKA na ich danie - proziaki.
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej wyrabiane w Podkarpackiem, gdzie mają udokumentowaną tradycję od ponad 150 lat. Mąkę (pszenną, pszenno-żytnią lub razową) wystarczy wymieszać z wodą‚ dodać niewielka ilość sody oczyszczonej, lekko posolić‚ zagnieść ciasto‚ podzielić na kawałki‚ rozwałkować na płaski‚ okrągły krążek, upiec i… gotowe. Oczywiście w wersji najprostszej, bo w miarę wzbogacania składników staje się on smaczniejszy i pożywniejszy. Zalecane jest dodanie jajka, mleka zsiadłego (maślanki, kwaśnej śmietany lub kefiru) i następnie piec na rozgrzanej blasze tradycyjnej kuchnia kaflowej opalanej drewnem.
- Proziaki to swoista podkarpacka esencja kulinarna. Powszechne są w całym regionie i tworzą jego tradycyjną wizytówkę. Nasze proziaki z masłem czosnkowym smakują wszystkim, i tym którzy jedli je od dzieciństwa, jak i turystom, którzy trzymają je w ręku po raz pierwszy – zapewnia Janusz Jarosz, właściciel Restauracji Gościniec.
Gala Finałowa XXI edycji Konkursu AGRO POLSKA odbędzie się 12 września br. w Filharmonii Podkarpackiej w Rzeszowie.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION