Aktualności

Pascal Brodnicki gotował w Karpackiej Troi

  • 13-05-2014
Znany kucharz, Pascal Brodnicki, gościł w powiecie jasielskim. W Skansenie Archeologicznym Karpacka Troja w Trzcinicy gotował potrawy polsko – słowackiego pogranicza. Ten uznany miłośnik kuchni zaprezentował, co można przyrządzić z lokalnych produktów. Gotowanie Pascala w skansenie Karpacka Troja w Trzciny było częścią konferencji podsumowującej realizację projektu pn. „Rozwój produktów i marek regionalnych na obszarze polsko-słowackiego pogranicza”, realizowanego przez Powiat Jasielski i Agencję Rozwoju Regionalnego w Świdniku.
Kulinarny pokaz był okazją do zaprezentowania regionalnych produktów i marek, zarówno tych pochodzących z okolicznych zakładów, jak i wyrobów z domowych gospodarstw. Podkarpackie winnice reprezentowane były przez Winnicę Jasiel Elwiry i Wiktora Szpaków z Jareniówki, działających w Jasielskim Stowarzyszeniu Winiarzy „Vinum pro cultura” oraz Ewę Wawro ze Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia. Zaprezentował się także Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Vortumnus” z Lisowa, znany producent przetworów z owoców i warzyw oraz Restauracja U Schabińskiej z Jasła, a także Masarnia „JASAM” z Zimnej Wody.
Pascal ugotował zupę jarzynową z dodatkiem lokalnej bryndzy, jagnięcinę z kaszą gryczaną oraz deser. Przy przygotowywaniu tych potraw korzystał z produktów lokalnych, m.in. z jasielskiego wina, miodu, serów, masła, ziół, owoców i warzyw. Głównymi składnikami zupy były marchew, cukinia i kalafior. Do zupy dorzucił kawałki bryndzy, aby podkreślić, że jesteśmy na polsko-słowackim pograniczu. Starosta Adam Kmiecik zaproponował, aby ugotowana przez znanego kucharza zupa była nazwaną „Jasielską Zupą Powiatową Bulgotowywującą według Pascala”.
Daniem głównym była jagnięcina z kaszą. Kucharz marynował udziec jagnięcy dwa dni w czerwonym winie z Jasła, z dodatkiem czosnku, tymianku i cebuli. Potem przez siedem godzin piekł w piecu w temperaturze 80oC i jeszcze gotował z warzywami. Uzupełnieniem kaszy był sos borowikowy, przygotowany na bazie regionalnych grzybów i masła. Wyjątkowo smakowity okazał się deser z sera miksowanego z jogurtem, truskawek, z dodatkiem miodu, ozdobiony listkiem mięty. Pascal truskawki ucierał nie z cukrem, ale z pieprzem. Udział w gotowaniu w Karpackiej Troi miał też starosta Adam Kmiecik, który dostarczył miód ze swojej pasieki. Popularny kucharz podkreślał, jak ważni są lokalni producenci.

Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Karpackiego.
Źródło: www.powiat.jaslo.pl oraz www.facebook.com/uSchabinskiej
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION