Smaczna, podkarpacka, słodkowodna
Reprezentacja Ośrodka z Grębowa...
Delegacja Szkoły z...
Prace grupy eksperckiej oraz...
... zawodowców czyli kucharzy i...
W sobotę (10 maja br.) w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie odbył się Konkursu Kulinarnego ,,Nasza Ryba Nie Tylko Od Święta’’. Reprezentanci sześciu szkół gastronomicznych z terenu województwa podkarpackiego mieli za zadanie przygotować do oceny minimum dwie potrawy z ryb słodkowodnych: przystawkę oraz danie główne.
Potrawy oceniały dwie grupy ekspertów, pierwszą stanowili przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, naukowcy oraz dziennikarze, do drugiej należeli szefowie kuchni znanych podkarpackich restauracji: Dorota Pajęcka z restauracji Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie, Dariusz Polak z restauracji Wesele hotelu Bristolu w Rzeszowie (zastępca) oraz Grzegorz Bednarczyk z Karczmy Polskiej w Mielcu. Obydwie grupy oceniały według innych kryteriów.
Szefowie kuchni przyznali wyróżnienia. Pierwsze trafiło do Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rzemieniu za całokształt przygotowania stoiska i wygląd potraw. Kucharzom smakowa też karp w cieście francuskim oraz terrina z sandacza. Drugie wyróżnienie otrzymał Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Grębowie a trzecie Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Była też nagroda – voucher od Hotelu Ambasador dla szkoły z Iwonicza-Zdroju za kreatywność i przygotowanie salcesonu z amura, podanego w koszyczku z grenadyny z pikantnym sosem z krupnika i chili.
Nagrody przyznane przez kapitułę ekspertów:
W kategorii „Danie główne”
I miejsce Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Grębowie za szczupaka faszerowanego w galarecie,
II miejsce Zespół Szkół Ekonomicznych w Brzozowie za pstrąga zapiekanego z sałatką ziemniaczaną,
III miejsce exequo:
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Mielcu za rybę z soczewicą i porami oraz
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju za pstrąga fantazyjnego, podanego z kasza kuskus, smażonymi fenkuzami i sosem karmelowo-pomarańczowym.
W kategorii „Przystawka”
I miejsce Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju za mikado z pstrąga łososiowego i sandacza z konfiturą z cebuli oraz żurawiny,
II miejsce Zespół Szkół w Kańczudze za okonia w sosie cytrynowym w kolorowej salsie,
III miejsce Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rzemieniu za karpia w cieście francuskim.