Było turystycznie i smacznie
Czulet smakował także Bogdanowi...
Chleb z Karczmy Podkarpackie...
Stoisko Restauracji U...
W sobotę (10 maja br.) w sali audytoryjnej Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie odbyły się obchody Jubileuszu 60-lecia Koła Przewodników Terenowych i Beskidzkich PTTK w Rzeszowie. Zebrało się ponad 100 uczestników sesji, którzy – w czasie przerwy – mogli degustować tradycyjne specjały przygotowane przez restauratorów zrzeszonych na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.
Królowały świeżutkie proziaki oraz żydowski czulent, który zdobył szczególne uznanie, serwowane przez Karczmę Pod Semaforem z Bachórza. Czulent smakował wyjątkowo Bogdanowi Romaniukowi, członkowi zarządu Województwa Podkarpackiego.
Z kolei Karczma Podkarpackie Jadło z Babicy dostarczyła – prawie prosto z pieca opalanego drewnem - bochny chleba na zakwasie, którego smak jeszcze długo był tematem rozmów zgromadzonych przewodników. Ale prawdziwą furorę zrobiło stoisko Restauracji u Schabińskiej z Jasła oraz Masarni JASAM z Zimnej Wody. Z wędlinami, chlebem ze smalcem i kiszonymi ogórkami, ciastkami – wszystko z dobrym smakiem.