Certyfikaty przyznane
20 lokalnych przedsiębiorców, producentów żywności, usługodawców i rękodzielników otrzymało prawo używania marki Made in Karpaty. Certyfikaty przyznano ponad 50 lokalnym produktom i usługom w trzech kategoriach: żywność, rękodzieło i produkty turystyczne - wszystkie związane z obszarem Karpat.
Partnerska Sieć Sprzedaży i Marketingu Produktów Lokalnych Made in Karpaty została utworzona w ramach projektu Alpy Karpatom, współfinansowanego przez Szwajcarię. Wymogi spełniły i certyfikaty otrzymały m.in. trzy firmy będące już członkami Klastra Podkarpackie Smaki:
- Gospodarstwo Pszczelarskie Na Podkarpaciu „Eko Bałon” z Niżnej Łąki (krzysztof-balon.wix.com), producent ekologicznych miodów,
- Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli (www.jasiolka.com), producent wędlin opartych o tradycję i jakość,
- Rodzinna Piekarnia „Kiełtyka” z Łężan (e-maka.pl).
Źródło: gospodarkapodkarpacka.pl