Aktualności

Co dalej z wędzonkami?

  • 24-04-2014
Na zlecenie Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego przeprowadzono badania próbek wędlin wędzonych w tradycyjny sposób. Na 150 próbek ponad połowa nie spełnia nowych przepisów.
Od 1 września br. norma substancji smolistych ma być zmniejszona do 2 mikrogramów na 1 kg wędzonego produktu, do tej było to 5 mikrogramów. Tymczasem zdaniem prof. Władysława Migdała z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie nie ma jednoznacznych badań, które wskazywałyby, że to wędzonki najbardziej szkodzą. Jak mówi najwięcej substancji szkodliwych jest w produktach zbożowych, mlecznych, wędlinach oraz warzywach i owocach uprawianych blisko miast. Jeśli ministerstwo nie podejmie decyzji o rozmowach z KE w sprawie przedłużenia czasu wejścia nowej dyrektywy, wiele małych firm masarskich może zostać zlikwidowanych.
Źródło: www.radio.rzeszow.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION