Aktualności

Rzemiosło artystycznego smaku

  • 01-04-2014
W Gospodarstwie Rolno-Pasiecznym oraz rozlewni miodu, własność Nathalie i Jerzego Leban (członkowie Klastra Podkarpackie Smaki), w Morawsku koło Jarosławia, opracowano technikę produkcji miodowych czekolad. Więcej – wszystkie czekoladki robione są ręcznie. W każdym z pudełeczek jest 9 sztuk i nadziewane są (po trzy) miodem kremowanym, miodem z czekoladą i miodem z orzechami laskowymi. Państwo Leban zapewniają, że tego typu technologia – umiejętne połączenie otoczki z mlecznej czekolady (jest też wersja z czekoladą gorzką) z miodowym nadzieniem jest ich autorstwa. Pudełeczko w detalu kosztuje 20 zł, ale tak wspaniały smak czekoladek – idealne wręcz do gorzkiej herbaty czy kawy - wart jest każdej ceny. I nie wolno się martwić kaloriami: miód i czekolada – w rozsądnych ilościach oczywiście – mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jeść i się leczyć – definicja sięgająca czasów starożytnych. „Niech jedzenie będzie twoim lekarstwem" to zalecenie samego Hipokratesa o czym warto pamiętać w dobie pułapek, jakie czekają na nieświadomych konsumentów żywności przetworzonej i „wzbogaconej” w konserwanty.
12 kwietnia br. obchodzimy Światowy Dzień Czekolady – może warto pomyśleć o czymś wyjątkowym w tym dniu, a nie kupować przemysłowych czekolad z kilka zł.
Dodatkowo warto też wiedzieć, że z Gospodarstwa Państwa Leban pochodzi także miód z czekoladą oraz połączenie miodu kremowanego, czekolady i orzechów, obydwa idealne do smarowania kanapek. Więcej informacji i sklep internetowy: www.pasiekaleban.pl.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION