KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 3 Kwietnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wydarzenia

Łódzkie targi dla naszych producentów udane

  • 15-10-2013
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne FIGA
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne...
Zakład Mięsny Jasiołka z Dukli
Zakład Mięsny Jasiołka z Dukli
Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach
Arboretum i Zakład Fizjografii w...
AWB Alina Becla z Handzlówki i SOŁTYS - Wyroby Kulinarne Mariusz Potępa z Mielca
AWB Alina Becla z Handzlówki i...
Zakład Mięsny SMAK GÓRNO w Górnie
Zakład Mięsny SMAK GÓRNO w...
Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta Markowa
Zakład Uboju i Przerobu Mięsa...
Piekarnia Grażyna Kiełtyka z Miejsca Piastowego
Piekarnia Grażyna Kiełtyka z...
Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS Marek Bargieł z Krościenka Wyżnego
Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS...
Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Krzysztof Bałon EKO BAŁON
Ekologiczne Gospodarstwo...
W dniach 11–13 października br. w Łodzi odbyły się VI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej NATURA FOOD. Stowarzyszenie „Pro Carpathia” zorganizowało wyjazd grupy podkarpackich producentów zrzeszonych w Klastrze Podkarpackie Smaki.

Teren targów podzielony był na kilka stref. W jednej z nich odbywał się III Festiwal Kawy, Herbaty i Czekolady, w innej II Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO. Główna hala podzielona była na trzy strefy – strefę produktów ekologicznych certyfikowanych (75 stoisk), strefę produktów tradycyjnych (73 stoisk) a także strefę produktów naturalnych niecertyfikowanych (36 stoisk).


W części ekologicznej znalazły się dwa stoiska pod szyldem Podkarpackich Smaków:

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Maziejuków z Mszany
Ekologiczne produkty pasterskie z mleka koziego: ser kozi farmerski naturalny, ser kozi farmerski z kozieradką, ser kozi farmerski z pieprzem, ser kozi wołoski naturalny, ser kozi wołoski wędzony, twarożek kozi naturalny, twarożek kozi smakowy, bryndza kozia, bundz kozi oraz mleko kozie.

Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli
Wyroby to tradycyjne i ekologiczne wędliny m.in. kabanos dukielski, kiełbasa dukielska sucha, kiełbasa pradziada, kiszka kaszana dukielska, klops galicyjski. Ale nowością wśród wędlin tradycyjnych są powstające tu wyroby surowe długo dojrzewające.

W części hali poświęconej produktom tradycyjnym swoje wyroby prezentowały:

Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach zarejestrował na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych staropolski wyrób kulinarny - kiszony dereń. Prezentowano także inne wyroby z derenia, m.in konfiturę, dżem, żel i kompot.

P.P.H.U. „AWB” Alina Becla z Handzlówki produkuje susze owocowe, warzywne i ziołowe oraz wyroby gotowe konfekcjonowane w postaci herbatek smakowych owocowych i owocowo-ziołowych, mieszanek warzywnych i samych owoców.

„SOŁTYS - Wyroby Kulinarne” Mariusz Potępa z Mielca ma w swojej ofercie są: ręcznie robione pierogi o różnym smakowo nadzieniu (m.in. unikalne z kaszą gryczaną i boczkiem), krokiety, kluski oraz swojski bigos.

Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we Wrzawach oferowało „fasolę wrzawską” uprawianą na obszarze sołectw położonych na terenie trzech gmin (Gorzyce, Zaleszany i Radomyśl nad Sanem). Od 13 stycznia 2012 r. posiada ona oznaczenie europejskie Chronioną Nazwą Pochodzenia.

Zakład Mięsny „SMAK GÓRNO” w Górnie prowadzi produkcję wędlin, szynek, wędzonek, wyrobów podrobowych i drobiowych, oraz szereg wyrobów, które są wpisane na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych.

Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska z Rzeszowa zajmuje się produkcją ciast i ciastek o przedłużonej trwałości.

Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta Markowa od 1989 r. wytwarza wysokiej klasy, tradycyjne wyroby wędliniarskie. Do najbardziej znanych należy kiełbasa markowska oraz szereg innych wędlin sygnowanych nazwa markowska lub z Markowej: schab wiejski, kabanosy, szynka wiejska, baleron, słonina w papryce, boczek rolowany, galaretka domowa „Studzinina” oraz kiełbasa Jana i przysmak zapiekany.

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Krzysztof Bałon EKO BAŁON produkuje miody najwyższej jakości, w tym m.in. podkarpackiego miodu spadziowego. Gospodarstwo oferuje miody, pyłek kwiatowy, propolis, pierzgę w miodzie, miód z pyłkiem kwiatowym.

Piekarnia Grażyna Kiełtyka z Miejsca Piastowego zajmuje się wypiekiem pieczywa nietypowego. Brała udział w finale XIX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA 2012 i uzyskała wyróżnienie za chleb swojski pszenno-żytni z dodatkiem kawy zbożowej.

Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS Marek Bargieł z Krościenka Wyżnego wytwarza kilkadziesiąt gatunków ciast, lodów, pralin i tortów. W 2003 r. powstała nowoczesna Przetwórnia Owoców i Warzyw. Jej oferta obejmuje ponad 40 różnych wyrobów: nadzień do ciast, tortów, lodów deserów oraz owoców dekoracyjnych w tym m.in. przetworów z jabłek, agrestu, pomarańczy, malin, truskawek, wiśni, moreli, czereśni, gruszek, jarzębiny, żurawiny, śliwki, anżeliki oraz dzikiej róży.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION