Wydarzenia

Łódzkie targi dla naszych producentów udane

  • 15-10-2013
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne FIGA
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne...
Zakład Mięsny Jasiołka z Dukli
Zakład Mięsny Jasiołka z Dukli
Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach
Arboretum i Zakład Fizjografii w...
AWB Alina Becla z Handzlówki i SOŁTYS - Wyroby Kulinarne Mariusz Potępa z Mielca
AWB Alina Becla z Handzlówki i...
Zakład Mięsny SMAK GÓRNO w Górnie
Zakład Mięsny SMAK GÓRNO w...
Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta Markowa
Zakład Uboju i Przerobu Mięsa...
Piekarnia Grażyna Kiełtyka z Miejsca Piastowego
Piekarnia Grażyna Kiełtyka z...
Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS Marek Bargieł z Krościenka Wyżnego
Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS...
Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Krzysztof Bałon EKO BAŁON
Ekologiczne Gospodarstwo...
W dniach 11–13 października br. w Łodzi odbyły się VI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej NATURA FOOD. Stowarzyszenie „Pro Carpathia” zorganizowało wyjazd grupy podkarpackich producentów zrzeszonych w Klastrze Podkarpackie Smaki.

Teren targów podzielony był na kilka stref. W jednej z nich odbywał się III Festiwal Kawy, Herbaty i Czekolady, w innej II Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO. Główna hala podzielona była na trzy strefy – strefę produktów ekologicznych certyfikowanych (75 stoisk), strefę produktów tradycyjnych (73 stoisk) a także strefę produktów naturalnych niecertyfikowanych (36 stoisk).


W części ekologicznej znalazły się dwa stoiska pod szyldem Podkarpackich Smaków:

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Maziejuków z Mszany
Ekologiczne produkty pasterskie z mleka koziego: ser kozi farmerski naturalny, ser kozi farmerski z kozieradką, ser kozi farmerski z pieprzem, ser kozi wołoski naturalny, ser kozi wołoski wędzony, twarożek kozi naturalny, twarożek kozi smakowy, bryndza kozia, bundz kozi oraz mleko kozie.

Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli
Wyroby to tradycyjne i ekologiczne wędliny m.in. kabanos dukielski, kiełbasa dukielska sucha, kiełbasa pradziada, kiszka kaszana dukielska, klops galicyjski. Ale nowością wśród wędlin tradycyjnych są powstające tu wyroby surowe długo dojrzewające.

W części hali poświęconej produktom tradycyjnym swoje wyroby prezentowały:

Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach zarejestrował na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych staropolski wyrób kulinarny - kiszony dereń. Prezentowano także inne wyroby z derenia, m.in konfiturę, dżem, żel i kompot.

P.P.H.U. „AWB” Alina Becla z Handzlówki produkuje susze owocowe, warzywne i ziołowe oraz wyroby gotowe konfekcjonowane w postaci herbatek smakowych owocowych i owocowo-ziołowych, mieszanek warzywnych i samych owoców.

„SOŁTYS - Wyroby Kulinarne” Mariusz Potępa z Mielca ma w swojej ofercie są: ręcznie robione pierogi o różnym smakowo nadzieniu (m.in. unikalne z kaszą gryczaną i boczkiem), krokiety, kluski oraz swojski bigos.

Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we Wrzawach oferowało „fasolę wrzawską” uprawianą na obszarze sołectw położonych na terenie trzech gmin (Gorzyce, Zaleszany i Radomyśl nad Sanem). Od 13 stycznia 2012 r. posiada ona oznaczenie europejskie Chronioną Nazwą Pochodzenia.

Zakład Mięsny „SMAK GÓRNO” w Górnie prowadzi produkcję wędlin, szynek, wędzonek, wyrobów podrobowych i drobiowych, oraz szereg wyrobów, które są wpisane na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych.

Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska z Rzeszowa zajmuje się produkcją ciast i ciastek o przedłużonej trwałości.

Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta Markowa od 1989 r. wytwarza wysokiej klasy, tradycyjne wyroby wędliniarskie. Do najbardziej znanych należy kiełbasa markowska oraz szereg innych wędlin sygnowanych nazwa markowska lub z Markowej: schab wiejski, kabanosy, szynka wiejska, baleron, słonina w papryce, boczek rolowany, galaretka domowa „Studzinina” oraz kiełbasa Jana i przysmak zapiekany.

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Krzysztof Bałon EKO BAŁON produkuje miody najwyższej jakości, w tym m.in. podkarpackiego miodu spadziowego. Gospodarstwo oferuje miody, pyłek kwiatowy, propolis, pierzgę w miodzie, miód z pyłkiem kwiatowym.

Piekarnia Grażyna Kiełtyka z Miejsca Piastowego zajmuje się wypiekiem pieczywa nietypowego. Brała udział w finale XIX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA 2012 i uzyskała wyróżnienie za chleb swojski pszenno-żytni z dodatkiem kawy zbożowej.

Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS Marek Bargieł z Krościenka Wyżnego wytwarza kilkadziesiąt gatunków ciast, lodów, pralin i tortów. W 2003 r. powstała nowoczesna Przetwórnia Owoców i Warzyw. Jej oferta obejmuje ponad 40 różnych wyrobów: nadzień do ciast, tortów, lodów deserów oraz owoców dekoracyjnych w tym m.in. przetworów z jabłek, agrestu, pomarańczy, malin, truskawek, wiśni, moreli, czereśni, gruszek, jarzębiny, żurawiny, śliwki, anżeliki oraz dzikiej róży.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION