W ubiegły weekend Rzeszów stał się kulinarną stolicą regionu za sprawą festiwalu Karpaty Na Widelcu. To wyjątkowe wydarzenie po raz trzeci przyciągnęło tłumy miłośników regionalnej kuchni, którzy mieli okazję spróbować smaków Karpat pod przewodnictwem samego Roberta Makłowicza – ambasadora i gościa honorowego festiwalu.
Festiwal rozpoczął się w sobotę Karpackim Jarmarkiem Rękodzieła i Produktów Regionalnych, gdzie blisko 50 wystawców prezentowało swoje wyjątkowe wyroby.
Główną atrakcją bogatego programu festiwalu był kulinarny pokaz Roberta Makłowicza. Popularny kucharz i krytyk kulinarny zaprezentował swoje umiejętności na rzeszowskim Rynku, przygotowując „strapaczkę” – tradycyjne karpackie danie, szczególnie popularne na Słowacji. Są to kluski ziemniaczane z dodatkiem kiszonej kapusty i skwarków.
W wydarzeniu aktywnie uczestniczyli także nasi klastrowicze, dzieląc się swoją pasją i promując regionalne smaki.