KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 30 Listopada 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wydarzenia

Ukraińscy producenci u „klastrowiczów”

  • 11-09-2013
Grupa ponad 20 właścicieli firm zajmujących się przetwórstwem rolno-spożywczym z terenu Zachodniej Ukrainy odwiedziła Rzeszów z okazji odbywającego w się tutaj w ostatni weekend Alpejsko-Karpackiego Forum Współpracy. Po jego zakończeniu – dzięki pomocy organizacyjnej Stowarzyszenia „Pro Carpathia” - udało im się obejrzeć kilka dobrych przykładów działalności w sektorze żywności wysokiej jakości na terenie województwa podkarpackiego.

Najpierw udali się do sklepu z żywnością tradycyjną i ekologiczną „Smaki Podkarpacia”, który znajduje się w Rzeszowie, przy ul. Grunwaldzkiej 26. Jego właścicielka Lidia Aniołczyk z Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego opowiedziała grupie Ukraińców o problemach związanych ze sprzedażą tego typu żywności w Podkarpackiem.

Kolejne dwie wizyty objęła producentów zrzeszonych w działającym na terenie naszego województwa Klastrze Podkarpackie Smaki. Jako pierwsza przyjęli Alina i Wacław Becla z firmy „AWB” Handzlówki. Od początku działania zajmuje się ona zagospodarowywaniem bogactwa surowcowego naszego regionu: owoców, warzyw i ziół. Sami posiadają gospodarstwo o kierunku sadowniczym prowadzone metodami ekologicznymi. W 1997 r. wybudowali w gospodarstwie małą suszarnię, a 10 lat później uruchomili zakład przetwórczy produkujący susze owocowe, warzywne i ziołowe oraz wyroby gotowe konfekcjonowane w postaci herbatek smakowych owocowych i owocowo-ziołowych, mieszanek warzywnych i samych owoców. W 2008 r. firma uzyskała certyfikat na produkcję ekologiczną. W zakładzie stosowany jest system bezpieczeństwa żywności HACCP.

Kolejnym etapem podróży ukraińskich producentów był Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jana Fołty w Markowej. Ten zakład to także firma rodzinna, w której od 1989 r. powstają tradycyjne wyroby wędliniarskie. Początkowo produkowano kilkaset kilogramów tygodniowo, z czasem podnosząc ilość wyrobów do ok. 7,5 tony. Obecnie wyroby te dostępne są na terenie całego Podkarpacia, ale też w punktach ze zdrową, ekologiczną żywnością w Warszawie i Krakowie. Zakład spełnia wszystkie wymogi UE związane z produkcją wędlin, które jednak, dzięki pilnie przestrzeganym recepturom, powstają w taki sam, tradycyjny sposób, jaki wykorzystywany był jeszcze w latach 50. XX w. Obecnie firma posiada wdrożony system HACCP, którego wprowadzenie możliwie było po gruntownej modernizacji zakładu w 2003 r.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION