Wydarzenia

Karpaty na Widelcu

  • 26-09-2022
W dniach 24-25 września w Rzeszowie odbywał się festiwal Karpaty Na Widelcu  na którym można było nie tylko smacznie zjeść, ale także zakupić tradycyjne produkty. Producenci z regionu Karpat starali się o tytuł „Najlepszy Smak Podkarpacia  2022” w konkursie, którego skład sędziowski stanowili:
- Zastępca Prezydenta Miasta Rzeszowa - Krystyna Stachowska 
- Kierownik Oddziału w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich – Beata Adamska 
- Restaurator i smakosz - Robert Patycki
- Ambasador Marki Podkarpackie Smaki, mistrz kulinarny, Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie - Marcin Purgacz 
- Jan Babczyszyn – Przewodniczący; Polska Akademia Smaku
Miło nam poinformować,  że tak liczne produktów wytwarzanych przez członków Klastra Podkarpackie Smaki z uzyskało tytuł „Najlepszy Smak Podkarpacia  2022” : 
W kategorii produkty mleczne: 
• Serowarnia Swoboda  z Fredropola za :
- Grojer bieszczadzki
- Gruszowski matołek
- ser Borysławka
• RHD Sery Od Kwolka  z Przeworska za: 
- Jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i rodzynkami
- Ser podpuszczkowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią
W kategorii  produkty mięsne:
• MARKOWA - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Kiełbasę markowską suchą
• Jasiołka Wędliny Tradycyjne Domowe  z Dukli za Kiełbasę pradziada z Dukli
Grand Prix w tej kategorii otrzymał MARKOWA - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Galaretę domową
W kategorii  owoce i warzywa:
• Radosna Twórczość  Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za BIO Dżem  truskawkowy z płatkami róży 
• Ryś Podkarpacki  z Dybawki za Dżem dereniowy
Grand Prix w tej kategorii otrzymuje :
Ryś Podkarpacki z z Dybawki za Piwny dżem dereniowy
W kategorii  wyroby piekarnicze i cukiernicze:
• Cukiernia Pokusa  Marta Rączka-Żurawska z Mielca za :
- Kremówkę tradycyjną
- Szarlotkę bezową
- Tort Royal
• Pijalnia Czekolady M.Pelczar w Sanoku  Anna Pelczar za :
- Czekoladę gorzką 70,4% z owocami borówki brusznicy
- Czekoladę białą 25,9% z owocami derenia
- Czekoladę mleczną 33,6 % z owocami jarzębiny
• Radosna Twórczość  Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za:
- Ciastka orkiszowe
- BIO Grissini z kozim serem
- Mazurek bezglutenowy
Grand Prix w tej kategorii otrzymuje :
Cukiernia Pokusa  Marta Rączka-Żurawska z Mielca za Ptysie z kremem śmietankowym
W kategorii  oleje i tłuszcze: 
• Przedsiębiorstwo Nasienne Centrala Nasienna Sp z oo  z Sanoka za Olej sanocki rzepakowy
W kategorii  miody:
• Pasieka Leśne Miody  z Kobylan za Miód spadziowy iglasty
W kategorii  napoje:
• Ryś Podkarpacki  z Dybawki za Dereniadę
W kategorii  inne: 
• Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki  z Dybawki za kawę dereniową
• PPHU "AWB" Alina BeCla  z Handzlówki za herbatkę dereniową
Grand Prix w tej kategorii otrzymuje:
Ryś Podkarpacki z Dybawki za Ocet dereniowy
Gratulujemy!
Cukiernia Pokusa Winnica Notabene
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION