W dniach 24-25 września w Rzeszowie odbywał się festiwal Karpaty Na Widelcu na którym można było nie tylko smacznie zjeść, ale także zakupić tradycyjne produkty. Producenci z regionu Karpat starali się o tytuł „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” w konkursie, którego skład sędziowski stanowili:
- Zastępca Prezydenta Miasta Rzeszowa - Krystyna Stachowska
- Kierownik Oddziału w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich – Beata Adamska
- Restaurator i smakosz - Robert Patycki
- Ambasador Marki Podkarpackie Smaki, mistrz kulinarny, Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie - Marcin Purgacz
- Jan Babczyszyn – Przewodniczący; Polska Akademia Smaku
Miło nam poinformować, że tak liczne produktów wytwarzanych przez członków Klastra Podkarpackie Smaki z uzyskało tytuł „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” :
W kategorii produkty mleczne:
• Serowarnia Swoboda z Fredropola za :
- Grojer bieszczadzki
- Gruszowski matołek
- ser Borysławka
• RHD Sery Od Kwolka z Przeworska za:
- Jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i rodzynkami
- Ser podpuszczkowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią
W kategorii produkty mięsne:
• MARKOWA - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Kiełbasę markowską suchą
• Jasiołka Wędliny Tradycyjne Domowe z Dukli za Kiełbasę pradziada z Dukli
Grand Prix w tej kategorii otrzymał MARKOWA - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Galaretę domową
W kategorii owoce i warzywa:
• Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za BIO Dżem truskawkowy z płatkami róży
• Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dżem dereniowy
Grand Prix w tej kategorii otrzymuje :
Ryś Podkarpacki z z Dybawki za Piwny dżem dereniowy
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
• Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za :
- Kremówkę tradycyjną
- Szarlotkę bezową
- Tort Royal
• Pijalnia Czekolady M.Pelczar w Sanoku Anna Pelczar za :
- Czekoladę gorzką 70,4% z owocami borówki brusznicy
- Czekoladę białą 25,9% z owocami derenia
- Czekoladę mleczną 33,6 % z owocami jarzębiny
• Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za:
- Ciastka orkiszowe
- BIO Grissini z kozim serem
- Mazurek bezglutenowy
Grand Prix w tej kategorii otrzymuje :
Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za Ptysie z kremem śmietankowym
W kategorii oleje i tłuszcze:
• Przedsiębiorstwo Nasienne Centrala Nasienna Sp z oo z Sanoka za Olej sanocki rzepakowy
W kategorii miody:
• Pasieka Leśne Miody z Kobylan za Miód spadziowy iglasty
W kategorii napoje:
• Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dereniadę
W kategorii inne:
• Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za kawę dereniową
• PPHU "AWB" Alina BeCla z Handzlówki za herbatkę dereniową
Grand Prix w tej kategorii otrzymuje:
Ryś Podkarpacki z Dybawki za Ocet dereniowy
Gratulujemy!
Cukiernia Pokusa Winnica Notabene