KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 15 Grudnia 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wydarzenia

Klaster jak liczna rodzina

  • 29-05-2017

Kolejne w tym roku spotkanie Rady Klastra Podkarpackie Smaki, którego Stowarzyszenie „Pro Carpathia” jest moderatorem, zaowocowało przyjęciem do klastra nowych firm. W sumie są to już 62 podmioty z terenu województwa podkarpackiego i klaster staje się powoli jednym z większych w kraju klastrów zrzeszający przedsiębiorstwa i instytucje z sektora przetwórstwa rolno-spożywczego i jego otoczenia.


Tym razem członkami klastra została rodzinna firma RAVIX Barbara Dygdoń i Paweł Dygdoń z Dębicy. Jest to producent naturalnych, bez konserwantów zup: żurku, barszczu białego i czerwonego w szklanych butelkach, sygnowanych miejscem pochodzenia „z Wolicy”. Są one wytwarzane metodą tradycyjną w efekcie czego powstaje produkt, który charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, barwą oraz gęstością. Barszcze i żurek są dziełami, które tworzą według własnych receptur, a półprodukty skupują od podkarpackich rolników.


Drugim podmiotem jest Podkarpackie Centrum Hurtowe AGROHURT S.A. z Rzeszowa organizujący podmiotom zewnętrznym pomoc techniczną w sprzedaży żywności ekologicznej, artykułów rolno-spożywczych, chemii gospodarczej, kwiatów ciętych i doniczkowych, artykułów przemysłowych, środków ochrony roślin, drobiu i innych zwierząt.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION