Kulinaria wygrały
Stowarzyszenie Pro Carpathia wraz ze Stowarzyszeniem Euroregion Karpacki po raz drugi zorganizowały w hali na Podpromiu w Rzeszowie w dniach 7-8 września br. „Alpejsko-Karpackiego Forum Współpracy”. Spośród 140 przygotowanych stoisk największym zainteresowaniem cieszyły się te oferujące produkty spożywcze.
Największe ich skupisko tworzyła Aleja Podkarpackich Smaków, przygotowana przez Stowarzyszenie Pro Carpathia, przy której znalazło się ponad 20 stoisk podkarpackich producentów wyrobów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych: wędlin, serów, miodów, pierogów, pieczywa, ciast, biszkoptów, przetworów owocowo-warzywnych. Większa z nich część to członkowie Klastra Podkarpackie Smaki. Swoje wyroby wędliniarskie prezentowały m.in.: Zakład Mięsny „SMAK-GÓRNO” z Górna, Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli, Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SZAREK” z Widnej Góry oraz Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej. Dużym zainteresowaniem cieszyły się przetwory z koziego mleka, w tym sery z Ekologicznego Gospodarstwo Rodzinne „FIGA” Maziejuków z Mszany oraz z Gospodarstwa Ekologicznego „ZUZA”.
Wyroby piekarnicze i ciastkarskie oferowały: Wytwórnia Ciast i Lodów „SANTOS”, Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN” - Pajda z Jarosławia, Piekarnia i Cukiernia „IZA” z Rzeszowa, Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska z Rzeszowa, Piekarnia Kiełtyka z Łężan i Piekarnia Baszpol z Grzegorzówki. Przetwory z derenia można było posmakować na stoisku Arboretum z Bolestraszyc, a herbatki i suszone owoce - „AMB” Alina Becla z Handzlówki. Dużym popytem cieszyły się miody z Pasieki Ekologicznej Jerzego Bańkowskiego i Gospodarstwa Pasiecznego Piotra Sęka z Woli Węgierskiej. Po raz pierwszy przetwory z ryb, w tym fenomenalna pasta rybna, prezentowało Gospodarstwo Rybackie ze Starzawy. Tłumy oblegały stoisko firmy SOŁTYS Mariusz Potępa z Mielca, na którym serwowano ręcznie robione pierogi i staropolski bigos. Spragnieni mogli tez uroczyć się sokiem z wyciskanych polskich owoców na stoisku Stowarzyszenia „Zagroda Handzlowianka”.
Uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie na bieżąco przygotowywali tradycyjne drobne przekąski. Z kolei dwudniowy event kulinarny Jagny Niedzielskiej polegał na przygotowaniu do degustacji potraw z użyciem produktów regionalnych, tradycyjnych, ekologicznych z regionu Podkarpacia . W sobotę ta młoda kulinarna blogerka zaprosiła na show pt. „Proziaki z rożnymi dodatkami w ujęciu kuchni współczesnej”, a w niedzielę na licznych smakoszy czekały „imprezowo-bankietowe propozycje produktów tradycyjnych i regionalnych”. Kilkaset porcji rozeszło się błyskawicznie