Wydarzenia

Członek Klastra Podkarpackie Smaki wprowadził nowy produkt na rynek polski

  • 23-12-2013
Opatentowany produkt, to znakomity zakwas na tradycyjny polski żur. Nie zawiera żadnych środków konserwujących, poddawany jest wyłącznie pasteryzacji. Jego pomysłodawcą jest właściciel cukierni Marek Bargieł, który docenił znakomite walory zdrowotne orkiszu – jednego z najstarszych podgatunków pszenicy. Proces technologiczny produkcji żurku oparty jest na staropolskiej recepturze i trwa łącznie 14 dni. Żurek Santos powstaje na bazie szlachetnych szczepów bakterii kwasu mlekowego. Głównym składnikiem jest orkisz - jedna z najstarszych odmian pszenicy, zapomniany, a obecnie wracający do łask u konsumentów.

Od kilkunastu lat nastąpił powrót do uprawy tego zapomnianego zboża. Orkisz swoje odrodzenie zawdzięcza rozwojowi rolnictwa ekologicznego oraz swoim walorom żywieniowym. Zboże to zawiera 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Bardzo ważne jest występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych bardzo korzystnie wpływających na układ krążenia. Produkty orkiszowe poprawiają pracę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika. Poza tym orkisz rozjaśnia umysł wzmacniając aktywność mózgu i koncentrację.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION