Do 13 lipca 2012 r. trwała I edycja naboru wniosków aplikacyjnych w ramach Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/ Tradycyjnego/Ekologicznego – Przedsiębiorcy
Fundusz jest adresowany dla:
a) osób fizycznych, które podejmują działalność wytwórczą w rolnictwie lub działalność gospodarczą, na zasadach określonych w ustawie z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, a także ustawie z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym.
b) osób fizycznych, które wykonują działalność wytwórczą w rolnictwie lub działalność gospodarczą, na zasadach określonych w ustawie z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, a także ustawie z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym.
c) podmioty prowadzące/zamierzające prowadzić sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL) określoną w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
d) zbieracze płodów runa leśnego działający/planujący działać zgodnie z ustawą z dnia 28 września 1991 r. o lasach, ustawą z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody oraz Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych.
e) pozostałe tworzone/istniejące mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa.
Realizacja zadania: teren województwa podkarpackiego z wyłączeniem powiatu leskiego, sanockiego i bieszczadzkiego oraz 4 gmin powiatu rzeszowskiego (Tyczyn, Chmielnik, Błażowa, Hyżne).
Podejmowana/wykonywana działalność prowadzona jest w zakresie produktu regionalnego lub lokalnego lub tradycyjnego lub ekologicznego lub płodów runa leśnego.
Maksymalna kwota dofinansowania dla:
dla osób rozpoczynających działalność gospodarczą:
· Maksymalny poziom dofinansowania (% wydatków kwalifikowalnych) - 70%
· Minimalna kwota dofinansowania wydatków kwalifikowalnych (PLN) - 5 000,00
· Maksymalna kwota dofinansowania (PLN) - 40 000,00.
dla osób prowadzących działalność gosp. podmiotów i przedsiębiorstw:
· Maksymalny poziom dofinansowania (% wydatków kwalifikowalnych) - 60%
· Minimalna kwota dofinansowania wydatków kwalifikowalnych (PLN) - 5 000,00
· Maksymalna kwota dofinansowania (PLN) - 40 000,00.
Okres trwania projektu: od 1 m-c do 6 m-c
Przykładowe projekty kwalifikowane w ramach funduszu:
a) budowy, rozbudowy, przebudowy i adaptacji podmiotu produkcyjnego lub usługowego w szczególności przygotowujące do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych,
b) zakupu nowego i unowocześnienia dotychczas posiadanego sprzętu i wyposażenia niezbędnego do prowadzenia działalności w szczególności przygotowującego do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych,
c) zakupu pozostałych środków trwałych niezbędnych do prowadzenia działalności w szczególności przygotowującego do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych,
d) inwestycji z zakresu zmian w procesie produkcyjnym lub sposobie świadczenia usług oraz związanych z dywersyfikacją produkcji poprzez wprowadzenie nowych/ulepszenie istniejących produktów lub usług w szczególności przygotowujące do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych,
e) inwestycji z zakresu informatyzacji, a także zastosowania i wykorzystania technologii gospodarki elektronicznej oraz technologii informatycznych i komunikacyjnych (ICT) w szczególności przygotowujące do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych,ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych,
f) wdrażania i stosowania technologii zapobiegania zanieczyszczaniu środowiska (z wyłączeniem Przedsiębiorstw, dla których minęły okresy dostosowawcze w zakresie wdrożenia i zgodności z unijnymi dyrektywami) w szczególności przygotowujące do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych.