Aktualności

Relacja ze study tour po województwie podkarpackim

  • 09-07-2014




W dniach 2-4 lipca 2014 r. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” zorganizowało study tour w ramach projektu pn. „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. W study tour uczestniczyli dziennikarze reprezentujący lifestylowe media ogólnopolskie, liderzy opinii w Internecie (blogerzy/vlogerzy) zajmujący się tematyką lifestylową, turystyczną i kulinarną.


Celem study tour było m. in. przedstawienie bogactwa produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych województwa podkarpackiego oraz przedstawienie różnorodności kulinarnej podkarpackiego.


W ramach study tour uczestnicy m. in.: odwiedzili Karczmę Pod Semaforem, w której mieli możliwość degustowania regionalnych potraw oraz uczestniczenia w pokazie wytwarzania proziaków; zwiedzali Rynek Galicyjski w Sanoku, gdzie poznawali tradycję oraz historię regionu; degustowali różnorodne potrawy regionalne w Karczmie Jadło Karpackie w Sanoku; zwiedzili galerię twórców bieszczadzkich w Karczmie Brzeziniak w Przysłupiu; uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Pana Krzysztofa Antoniszczaka w gospodarstwie agroturystycznym Szymkówka i degustacji regionalnych potraw kuchni chłopskiej; poznawali tradycje kulinarne regionu oraz degustowali specjały kuchni myśliwskiej w gospodarstwie agroturystycznym Wilcza Jama w Smolniku oraz uczestniczyli w warsztatach kuchni staropolskiej w Dworze Kombornia. 

 

 


Karczma pod Semaforem w Bachórzu
Karczma pod Semaforem w Bachórzu
Obiad w Dworze Kombornia
Obiad w Dworze Kombornia
Naleśnik gigant w Chacie Wędrowca
Naleśnik gigant w Chacie...
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION