KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 28 Września 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Aktualności

Karmią nas od lat „przy torze”

  • 15-06-2020

Karczma Pod Semaforem w Bachórzu od 17 lat - na rozstaju dróg prowadzących na Rzeszów, Przemyśl i Sanok - karmi zgłodniałych podróżnych. Proste, wykończone drewnem wnętrze nawiązuje do historii kolejnictwa. I cóż się dziwić ostatecznie stoi rzut beretem od przystanku kolejowego kolei wąskotorowej Przeworsk-Dynów.

Drewniane belki ścian (pochodzące z rozbiórki starych, wiejskich chałup) zdobią więc stare mapy kolejowe Galicji i Bukowiny, makiety wagonów, oryginalne litografie, zdjęcia i kartki pocztowe. Na szczególną uwagę zasługują ozdoby z kutego metalu oraz olbrzymi piec-kominek w sali głównej. Na przebiegającym tuż obok torze zatrzymuje się wąskotorowy ekspres „Pogórzanin”, którego pasażerów karczma zaprasza na kulinarną przerwę w podróży.

Zjeść tu można tradycyjne dania kuchni regionalnej, pogórzańskiej: pieczone proziaki dynowskie z masłem czosnkowym, pajdy chleba wiejskiego ze smalcem, żurek dynowski, flaczki wołowe, kapuśniak, kartoflankę czy barszcz czerwony wiejski z jajkiem. Goście mogą wybierać z pięciu rodzajów pierogów, a w sezonie również z owocami np. truskawkami czy jagodami.

Przez wielu próbach stworzyli swój najnowszy pomysł „bułkę kolejarza”. No niby nic prostszego - po prostu konkretna bułka (receptura GS-owska piekarnia) z prawdziwym, soczystym, swojskim kotletem mielonym smażonym, jak dawniej na smalcu, ze świeżymi warzywnymi dodatkami. Mamy nadzieję, że przyjmiecie ją pozytywnie, ja niestety ale już po pierwszym razie się uzależniłem. I ta cena – 15 zł. Bułka cieszy się uznaniem wśród gości, szczególnie tych na rowerach.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION