Zakład Mięsny „SMAK-GÓRNO”

Zakład Mięsny „SMAK-GÓRNO”


36-051 Górno,

ul. Centralna 4




 

Zakład Mięsny w Górnie, jeszcze pod nazwą „Smak - Eko”, działalność rozpoczął w 1991 r. I od ćwierćwiecza – pod kierownictwem prezesa Mieczysława Miazgi – prowadzi działalność w zakresie skupu trzody chlewnej, uboju i rozbioru wieprzowego, produkcji pełnego asortymentu wędlin, szynek, wędzonek, wyrobów podrobowych, drobiowych, garmażeryjnych, a także konserw w słojach.

Wysoka jakość i walory smakowe uzyskiwane są dzięki starannej selekcji surowca użytego do produkcji, pochodzącego z indywidualnych gospodarstw rolnych z terenów Podkarpackiego i Lubelszczyzny, doboru naturalnych przypraw typu sól, pieprz, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie oraz tradycyjnych przepisów i receptur niezmienionych od co najmniej 25 lat. Wyjątkową smakowitość i trwałość zapewnia pieczenie w ogniu lub klasyczne wędzenie. A połączenie tradycji z nowoczesną technologią daje efekt w postaci smacznych wyrobów, które potrafią zaspokoić gusta wymagających klientów.

Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się kiełbasy suche. Wieprzowa pieczona tradycyjna z Górna jest wędzona i dodatkowo pieczona, a 100 g gotowego wyrobu uzyskuje się z 125 g mięsa wieprzowego, bez dodatków oraz konserwantów. Dużym uznaniem u klientów cieszy się kiełbasa drobiowa pieczona z Górna oraz inne kiełbasy pieczone: głogowska i wiejska tradycyjna. Zakład oferuje całą gamę wędlin swojskich: szynki, schaby czy polędwiczki. Osobnym elementem produkcji są konserwy tradycyjne w słojach, wśród których wyróżnia się kiełbasianka, pasztet oraz smalczyk z cebulką.

Zakład „Smak-Górno” zarejestrował 12 wyrobów na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Firma posiada w swojej ofercie specjalną linię produktów bez konserwantów. Wielokrotnie otrzymała tytuł lidera województwa podkarpackiego, przedsiębiorstwa Fair Play oraz Gazeli biznesu, jest także laureatem szeregu nagród gospodarczych przyznanych przez władze samorządowe województwa podkarpackiego.

Wysoka jakość ich wyrobów była wielokrotnie doceniana nagrodami w konkursach branżowych i na targach. Najlepsze wyróżniano prestiżowymi certyfikatami: „Smaczne bo Podkarpackie”, „Jakość i Tradycja”, „AGRO POLSKA” czy „Nasze dobre podkarpackie”.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION