„Świat Pierogów” Mirosława Słaba
36-105 Cmolas 235
Przedsiębiorstwo rozpoczęło działalność w 2002 r. w Mielcu, ale obecnie mieści się w Cmolasie, gdzie powstał rozbudowany dział zajmujący się produkcją i sprzedażą ręcznie formowanych wyrobów garmażeryjnych. Założycielem i właścicielem firmy jest Mirosława Słaba, która jest także autorką części przepisów na oryginalne, powstające tu wyroby. W „Świecie Pierogów” główny asortyment to oczywiście domowe pierogi, których w sumie jest aż 32 rodzaje. Stworzono linię pierogów w smakach „narodowych”, czyli meksykańskie, węgierskie, włoskie (wątróbka drobiowa i pieczarka), szwabskie (szpinak i biały ser), a nawet pierogi o smaku… pizzy. Znajdziemy tu specjalne pierogi góralskie z nadzieniem przygotowanym z chrzanu, boczku i ziemniaków, jak i pierogi o proweniencji kresowej, czyli pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem oraz z kaszą gryczaną i białym serem. Na smakoszy frutti di mare, czyli owoców morza czekają pierogi z… krewetkami. Wyróżnikiem są zdobywające mocno rynek i szczególnie popularne wśród dzieci pierogi z nadzieniem owocowym: z serem i brzoskwinią, z wiśniami, z truskawkami, z jagodami, z jabłkiem i cynamonem, ze śliwką kalifornijską, a nawet z bananem i kokosem.
Poza pierogami możemy w Cmolasie złożyć także zamówienie na dwa rodzaje uszek (z grzybami i z mięsem), kopytka, czyli kluski ziemniaczane, gołąbki i krokiety.
Większość z wyrobów oparta jest na tradycyjnych recepturach, wytwarzane są ręcznie z wysokiej jakości surowców, bez użycia konserwantów, wypełniaczy, sztucznych aromatów i innych ulepszaczy. Wszystkie etapy procesu produkcji podlegają kontroli systemu HACCP, dając gwarancję powstania produktu o wysokich walorach smakowych i zdrowotnych. Jest on gotowy do spożycia, tzn. ugotowany, schłodzony i w takiej postaci sprzedawany.
Pierogi te łatwo rozpoznać na rynku – wyróżniają się tym, że są mniejsze od innych, ale jednocześnie bardziej pękate, z większą zawartością farszu. Łatwo je też przygotować do spożycia, co szczególnie widać w sklepach współpracujących z cmolaską firmą w Kozienicach, Brzozowie, Sandomierzu i Łańcucie. Można na miejscu zamówić je i po podgrzaniu skonsumować.
„Świat Pierogów” był laureatem nagrody w plebiscycie „Smaczne bo Podkarpackie” w latach 2005 i 2013 w kategorii wyroby garmażeryjne. Wyróżniono cztery rodzaje pierogów: z serem Rokpol i orzechami; ze szpinakiem i mięsem; z brokułami, szynką i serem oraz z wątróbką drobiową i pieczarką. W 2013 r. firma otrzymała certyfikat jakości przyznany przez Państwową Inspekcję Sanitarną oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Aktywnie uczestniczy jako wystawca w licznych jarmarkach produktów regionalnych.