„PIEROŻEK” AR Szelc Sp. J.
38-400 Krosno,
ul. Krakowska 89
„Pierożek” to typowa rodzinna firma, założona w 1995 r. przez Marię Szelc – energiczną kobietę, która postanowiła podzielić się z innymi swoimi rodzinnymi przepisami na domowe dania. Ich receptura oraz sposób produkcji od początku do końca bazują na starych, sprawdzonych przepisach jej mamy. I niezmiennie od lat wyroby oferowane przez firmę wykonywane są ręcznie na każdym etapie produkcji.
Od 2010 r. spółką opiekują się i zarządzają jej dzieci: syn Robert oraz córka Anna. Zmiana zapewniła powiew innowacyjności: rodzinny duet włączył do produkcji nową linię – dania ekologiczne.
Przepisy w rodzinie Szelców przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dzięki temu dania oferowane przez firmę smakują zawsze jak typowo domowe. Bazując na nich właściciele inspirowani aktualnymi trendami ciągle pracują nad poszerzeniem i rozwojem oferty. Do nowych przepisów wplatają elementy klasycznej, dawnej kuchni karpackiej, niezwykle bogatej i zróżnicowanej z powodu przenikania się różnych grup etnicznych.
Firma najwyższą uwagę przywiązuje do jakości wyrobów, dlatego też nie zawierają one żadnych środków konserwujących, sztucznych barwników, polepszaczy smaku czy składników sztucznie wydłużających ich termin przydatności do spożycia. Ciągle udoskonalana oferta posiada ponad 30 rodzajów wyrobów. Ich specjalnością są oczywiście ręcznie lepione pierogi z klasycznymi lub unikatowymi nadzieniami. Oprócz pierogów, firma przygotowuje również m.in. uszka (z mięsem, z grzybami), krokiety (z mięsem, z kapustą), naleśniki z serem, kopytka, łazanki z kapustą, pyzy z mięsem, gołąbki (z mięsem, z grzybami) oraz placki i paluszki ziemniaczane.
Firma może pochwalić się certyfikowaną linią produktów ekologicznych, na której powstają łazanki, naleśniki, uszka i osiem rodzajów pierogów. Gama tych dań domowych opiera się na współpracy z certyfikowanymi dostawcami z Bieszczadów, w których gospodarstwach nie stosuje się sztucznych nawozów, środków chemicznych, antybiotyków i hormonów, uprawiane tam rośliny nie są też modyfikowane genetycznie.
Wpisanie „bieszczadzkich pierogów” na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz uhonorowanie spółki w 2013 r. tytułem laureata Polskiego Producenta Żywności są potwierdzeniem jej starań o jakość i zachowanie tradycji.