Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” sp. z o.o.

Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego

ORZECH sp. z o.o.


36-100 Kolbuszowa,

ul. Rzeszowska 7

 


Przedsiębiorstwo założone zostało przez braci Artura i Wacława Orzech w 1995 r., a produkcję rozpoczęło od 1 lipca 1996 r. Od początku zajmuje się produkcją przetworów ze świeżych owoców i warzyw. Na jego liniach technologicznych powstają, m.in. sałatki, ogórki, pieczarki, mieszanki warzywne, buraki, chrzany, papryki, koncentrat pomidorowy, dżemy, marmolady, powidła, kompoty, sosy, musztardy, kapusta kwaszona. Łącznie w asortymencie mają już ponad 100 smacznych i zdrowych pozycji. Jako lider przetwórstwa w regionie, dąży do umiejętnego połączenia tradycji z nowoczesnością i zasadami zdrowego żywienia. Receptury na niektóre przetwory pochodzą z rodzinnych, miejscowych archiwów. Warzywa i owoce skupywane są od sprawdzonych, ekologicznych plantacji, które są stale monitorowane w zakresie zalecanych norm. Surowce „ORZECH” pozyskuje od stałych, kontraktowych dostawców, którzy zobowiązują się do przestrzegania ściśle określonych wytycznych jakościowych norm. Jest on następnie odpowiednio selekcjonowany, musi spełniać wymagania krajowe i UE. Oprócz przetwórni, ZPOW posiada również sieć delikatesów firmowych „Orzech”, liczącą kilkanaście sklepów.

Ich wyroby można znaleźć w wielu znanych sieciach handlowych, m.in: Tesco, Auchan, Leclerc, Alma, Eurocash, Piotr i Paweł oraz Aldi. Są cenione za jakość i smak nie tylko w krajach UE, ale i w USA, Kanadzie, Szwecji, Izraelu, Mongolii, Kazachstanie, Rosji i wielu innych. – Promując wysokiej jakości produkty działamy na rzecz stworzenia marki regionalnej produktów żywnościowych, identyfikowanej na rynkach krajowych i międzynarodowych – wyjaśnia Wacław Orzech, prezes zarządu spółki.

W 2003 r. w przedsiębiorstwie wdrożony został system HACCP i otworzono nową halę produkcyjną dostosowaną do wymogów Unii Europejskiej, wdrożono także ISO 9001 i ISO 22000 oraz BRC. ZPOW posiada Certyfikat i Licencję Centrum Badań i Certyfikacji ROSTEST – Moskwa 2002, Certyfikat FCE/SID wydawany przez Registrar Corp. – USA oraz Certyfikat Koszerności.

Od lat z sukcesem przedstawiają swoje produkty do konkursu „Poznaj Dobrą Żywność”. Dotychczas to zaszczytne miano otrzymało 17 wyrobów. W 2010 r. firma otrzymała godło promocyjne AGRO POLSKA, w 2013 r. tytuł „Gazela biznesu”, a w 2015 r. miano „Najdynamiczniejszego eksportera”.

 

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION