Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” sp. z o.o.

Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” sp. z o.o.

38-500 Sanok,

ul. Okulickiego 21

 



 

 

Głównym zakresem działalności przedsiębiorstwa – istniejącego na rynku nasiennym od ponad 40 lat – jest produkcja pasz sypkich i granulowanych dla trzody chlewnej, drobiu, bydła i innych gatunków zwierząt, a także sprzedaż materiału siewnego oraz dodatków paszowych. W 2000 r. podjęto decyzję o poszerzeniu zakresu wytwórczości i uruchomiono przerób rzepaku, a od 2008 r. również siemienia lnianego.

Od 2009 r. rozpoczęto produkcję olejów wysokiej jakości metodą tłoczenia na zimno, pozyskując zdrowe ziarno z czystych ekologicznie terenów, kupowane w ramach umów kontraktacyjnych – w większości przypadków – z podkarpackimi rolnikami. Centrala Nasienna działa w oparciu o zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, posiada wdrożony system kontroli jakości HACCP.

Zakład tłoczy oleje: rzepakowy, słonecznikowy, konopny i lniany. Może w nich wytrącić się naturalny osad, lecz nie zmienia to ich właściwości. Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźniane zostają procesy starzenia się. Są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL), przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia, wpływają korzystnie na przemianę materii, są polecane rekonwalescentom. Nadają się zarówno do smażenia (rzepakowy, słonecznikowy), jak i do spożywania na zimno (konopny, lniany).

Olej rzepakowy produkowany jest z uszlachetnionych odmian rzepaku. Stanowi skarbnicę witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D3, E, K), zawiera ok. 29% wielonasyconych kwasów tłuszczowych – kwasu linolowego (ok 20% ) oraz kwasu linolenowego (ok 9%). Ponadto składa się w dużej mierze z jednonasyconych kwasów tłuszczowych.

Z kolei olej lniany zawiera w swoim składzie bardzo dużą zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które stanowią budulec dla komórek ciała, przeciwdziałają powstawaniu komórek rakowych, regulują prace systemu odpornościowego, układu krążenia, wspierają redukcję tkanki tłuszczowej, obniżają również zbyt wysoki poziom cholesterolu. Olej ten wpływa również korzystnie na poprawę wyglądu włosów, paznokci i skóry.

W listopadzie 2015 r. sanocki olej rzepakowy i sanocki olej lniany zostały odznaczone certyfikatem wyrobów regionalnych „Made in Karpaty”.

 

 

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION