PPHU „AWB” Alina Becla
37-123 Handzlówka 3a
Rodzinna firma Aliny i Wacława Beclów założona została w 1993 r. w Handzlówce, wsi leżącej na skraju –Hyżneńsko-Gwoźnickiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. W 1997 r. powstała w gospodarstwie suszarnia, a kilka lat później uruchomiono zakład przetwórczy produkujący susze owocowe, warzywne i ziołowe oraz wyroby gotowe konfekcjonowane w postaci herbatek smakowych owocowych, owocowo-ziołowych i mieszanek. Od początku suszą metodą tradycyjną (gorącym powietrzem), zachowując maksimum walorów produktu. W 2008 r.
uzyskali certyfikat na produkcję ekologiczną. W zakładzie stosowany jest system bezpieczeństwa żywności HACCP oraz system identyfikacji produktu.
Od lat sięgają po surowce z własnego gospodarstwa oraz od rolników z Podkarpackiego, a gdy jest z tym problem – także z jego okolic.
– W naszym województwie jest blisko 800 gatunków roślin, które mogą mieć zastosowanie jako surowce zielarskie – stwierdza Alina Becla. – Niestety wśród rolników z naszego regionu nie widzę, jak do tej pory, większego zainteresowania uprawą tych roślin i pozyskiwania surowców ze stanu naturalnego. A pozwoliłoby to na gromadzenie niezbędnych elementów składowych do
naszych wyrobów, bazując wyłącznie na podkarpackim, czystym środowisku.
Z warzyw, owoców i ziół powstają naturalne herbatki owocowe, mieszanki ziołowe, suszone warzywa i owoce. Uzyskany certyfikat PL-EKO-01-5971 na produkcję ekologiczną i obrót, daje gwarancję „czystości” produkcji – od nasionka po gotowy wyrób na półce sklepowej. Ich wyroby nie zawierają żadnych sztucznych aromatów i dodatków. Nie są również poddawane kandyzowaniu, żadnym zabiegom konserwującym i sterylizacyjnym: chemicznym, radiacyjnym, mikrofalowym.
Obecnie w ofercie posiadają ponad 80 produktów, w tym 24 produkty BIO, sześć rodzajów herbat owocowo-ziołowych oraz kilka mieszanek warzywnych. Można je kupić bezpośrednio, korzystając z ich internetowego sklepu firmowego (sklep.becla.pl). A także „polować” na nowości, jaką są np. naturalne płatki zbożowe z owocami – mieszanka śniadaniowa, niesiarkowane i bez konserwantów.
Przedsiębiorstwo „AWB” Alina Becla jest laureatem nagrody „Polski Producent Żywności 2006” za produkt „Suszone jabłko z cynamonem”. Ich „Suszona śliwka węgierka” uzyskała Perłę 2011 jako nagrodę za najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy.