Owocowe Smaki Sp. z o.o.

Owocowe Smaki Sp. z o.o.


36-071 Trzciana 1





Spółka zajmuje się produkcją tłoczonych, ekologicznych soków z owoców i warzyw, a także produkcją ekologicznych chipsów jabłkowych. Powstała na bazie rodzinnych gospodarstw ekologicznych współwłaścicieli. Antoni Tudryn w 2004 r. rozpoczął tłoczenie soków w przydomowej tłoczni w Jelnej pod marką „Owocowe Smaki”, natomiast Zygmunt Radek oraz Mateusz Radek zajmowali się suszeniem głównie jabłek na chipsy we wsi Trzciana k. Rzeszowa.

Tu też obecnie znajduje się siedziba firmy i zakład produkcyjny, a jej oferta powiększyła się o ekologiczne soki jabłkowe w połączeniu z marchwią, buraczkiem czerwonym, soki porzeczkowe, malinowe, aroniowe, syropy i lemoniady owocowe oraz barszczyk czerwony. Tłoczenie soku odbywa się za pomocą nowoczesnej linii produkcyjnej pozwalającej otrzymać soki najwyższej jakości. Są to soki NFC, co oznacza, że nie są wytwarzane z koncentratu. Ich walory potwierdza Certyfikat Producenta Ekologicznego wydany przez Jednostkę Certyfikującą Ekogwarancja PTRE. Sprzedawane są w szklanych butelkach różnej pojemności oraz w trzylitrowych kartonach z kranikiem typu bag-in-box. Część z nich tworzy odrębną linię soków delikatnie słodzonych ekologicznym cukrem trzcinowym.

Produkty te (również pod markami własnymi) dostępne są w ponad 1000 sklepach z ekologiczną żywnością, marketach gourmet na terenie kraju, jak i w dużych opakowaniach dla przemysłu spożywczego. Można je zamówić także w sklepach internetowych. Dodatkowo firma w swojej ofercie posiada suszone owoce i warzywa (np. ekologiczne chipsy jabłkowe), jak i w różnym stopniu rozdrobnienia, przeznaczone głównie jako półprodukt dla branży spożywczej.

Częścią działalności spółki jest sadownictwo. Wieloletnie doświadczenie współwłaścicieli w prowadzeniu ekologicznych sadów i plantacji owoców pozwoliło na odpowiedni dobór ich odmian, dających niepowtarzalny smak produktów. Surowce do produkcji nabywane są przede wszystkim lokalnie, a także od gospodarstw ekologicznych zlokalizowanych głównie na terenie płd.-wsch. i środkowej Polski. Oznacza to, że cały proces produkcji, od rolnika do zamknięcia butelki soku, podlega rygorystycznej kontroli Unii Europejskiej.

Firma bierze udział w licznych targach, wystawach i kiermaszach żywności ekologicznej w kraju i za granicą. Angażuje się także w rozwój edukacji ekologicznej dzieci i młodzieży, wspierając Program „Zdrowo jem – zdrowo żyję”

 

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION