Zakład Przetwórczo - Handlowy "Baszpol"

Zakład Przetwórczo-Handlowy „Baszpol”


36-025 Dylągówka,

Grzegorzówka 6

 





W polskiej tradycji żywieniowej podstawą jest pieczywo, a szczególnie chleb tradycyjny, na zakwasie. Leś Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni, jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową. Od lat jest on jej wielkim entuzjastą i admiratorem produkcji z ziarna orkiszowego. Orkisz, jeden z najstarszych gatunków pszenicy, w naszym regionie uprawiany był od średniowiecza i obecnie na nowo jest „odkrywany”. Gatunek ten jest niezwykle bogaty w wartości odżywcze, a co ważne – wyjątkowo odporny na szkodniki – nie wymaga więc stosowania pestycydów, co zwiększa jego prozdrowotne wartości.     W Grzegorzówce wypieka się słynny chleb orkiszowy na zakwasie. Dzięki fermentacji kwasu mlekowego ciasto nabiera wyjątkowych walorów odżywczych i zdrowotnych.

Tak otrzymany chleb – podobnie jak dawne klasyczne wypieki w gospodarstwach wiejskich – zyskuje zarówno walory smakowe i zapachowe, jak też długą trwałość. Ponadto naturalna fermentacja wywołana żywymi bakteriami kwasu mlekowego eliminuje liczne związki rakotwórcze (azotany, azotyny, a przede wszystkim toksyny pleśniowe). Chleb sprzedawany jest w formie bochenków o wadze 40 dkg. W jego skład wchodzi 80% orkiszu (taka zawartość mąki orkiszowej podnosi jego walory zdrowotne) i 20% zakwasu. To pieczywo wyrabiane jest bez drożdży. Chleb jest chrupki, ma charakterystyczny zapach i lekko kwaśny smak. Bardzo długo pozostaje świeży i nie kruszy się. Chleb ten można kupić w wielu sklepach ekologicznych i handlujących zdrową żywnością na terenie województwa, np. w Kolbuszowej czy Mielcu, a także w Małopolsce w Tarnowie i Nowym Sączu.

Piekarnia w Grzegorzówce wytwarza pieczywo ekologiczne i tradycyjne bez polepszaczy i konserwantów, według rodzimych receptur: m.in. chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne. Znane są także powstałe tam ciastka domowe orkiszowe ręcznie wyrabiane i ekologiczne ciastka orkiszowe kruche, tzw. „Klawisze”.

Nowością są ekologiczne płatki orkiszowe w dwukilogramowych woreczkach – wyrabiane z najlepszych ziaren orkiszu, które są zgniatane, a następnie suszone w piecu chlebowym.

Baszpol uczestniczył w Międzynarodowych Specjalistycznych Targach Żywności Ekologicznej Bio-Fach w Norymberdze. Jego wyroby ekologiczne posiadają certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą Ekogwarancja z Lublina.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION