EKO Piekarnia Kiełtyka

EKO Piekarnia Kiełtyka


38-423 Miejsce Piastowe,
ul. J. Potockiego 20






 Od 1993 r. działa rodzinna piekarnia prowadzona początkowo przez małżeństwo Grażynę i Józefa Kiełtyków, a obecnie jej współwłaścicielami stali się syn Marek z żoną Agnieszką. Józef i Marek Kiełtykowie mają dyplomy mistrzowskie, ojciec w zawodzie piekarza, a syn piekarza i cukiernika.

Józef Kiełtyka otworzył piekarnię 13 grudnia 1993 r. po to, aby dostarczyć na lokalny rynek najprostsze, tradycyjne pieczywo. Początkowo specjalnością piekarni był chleb wiejski, pszenno-żytni, na żytnim kwasie – prowadzony długą, kilkufazową metodą i pieczony w rozgrzanym do czerwoności piecu.

Zmiana profilu produkcji nastąpiła w 2013 r. po otrzymaniu certyfikatu przetwórstwa ekologicznego obejmującego cztery rodzaje chleba. W 2014 r. poszerzyli portfel o kilkanaście następnych wyrobów ekologicznych: przekąski, ciasteczka i bułeczki. Teraz ich piekarnia jest jedną z trzech ekologicznych w Podkarpackiem oraz jedną z nielicznych, bo zaledwie kilkunastu w Polsce. Jednak pieczywo ekologiczne stanowi tylko kilkanaście procent ich produkcji. Współpracują z kilkudziesięcioma sklepami ekologicznymi w całej Polsce. Wypieki te można także co tydzień kupić na odbywających się w Warszawie, Gdańsku i Katowicach BioBazarach. Jednak w wyrobach dominuje pieczywo tradycyjne, m.in. chleb na zakwasie, proziaki czy kołacz jasielski z serem. Ten ostatni jest wyrobem „sentymentalnym”, bo pan Józef zapamiętał go z młodości. Z ciekawostek to m.in. chleb pomidorowy, ziarnista bomba bez mąki czy chleb pszenno-żytni na kefirze. Poszerzyli też swój asortyment o przekąski, ciasteczka i bułeczki. Ich specjalnością stają się wyroby z mąki orkiszowej. Orkisz to droższy surowiec, a produkcja z niego jest bardziej energochłonna, ale wiedzą, że z tego ziarna pieczywo jest najzdrowsze. A pieką zgodnie ze starymi zasadami i z etyką rzemieślniczą. Niektóre piekarnie potrafią upiec chleb w czasie niewiele dłuższym niż godzina, oni nadal potrzebują na to do półtora dnia.

W 2006 r. ich chleb staropolski wypiekany w formie 2,5 kg warkocza otrzymał podczas targów POLAGRA w Poznaniu godło „Polski Producent Żywności”. Z kolei chleb swojski pszenno-żytni z dodatkiem kawy zbożowej uzyskał wyróżnienie w finale XIX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA 2012. Dwukrotnie też wyroby z ich piekarni zostały wyróżnione tak ważnym dla firmy tytułem „Ulubionego chleba Krośnian”.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION