P.H.U. „G.W. Kłaczyńscy” Witold Kłaczyński

P.H.U. „G.W. Kłaczyńscy”

Witold Kłaczyński


39-300 Mielec,

ul. Dworcowa 4 (C.H. Pasaż)




Istniejąca od 25 lat rodzinna piekarnia, w której wypiekane jest naturalne pieczywo żytnie. Jej specjalnością jest pieczywo żytnie na zakwasie o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Jest to naturalny i zdrowy wypiek. Ze względu na swoją strukturę chleb żytni razowy na zakwasie daje poczucie sytości, a zarazem lekkości po zjedzeniu. Bochenek chleba żytniego na zakwasie z Ziemi Mieleckiej pieczony jest w wersji dwu- i trzykilogramowej i świeżość zachowuje przez okres 14 dni.

Pani Grażyna Kłaczyńska analizuje cały czas potrzeby konsumenta oczekującego w pieczywie jakości i przywiązania do tradycji. Wyrazem ich spełnienia jest seria produktów z mąki orkiszowej, szturmem zdobywającej rynek: babka orkiszowa (doskonała przekąska do kawy lub herbaty łącząca walory smakowe i zdrowotne), macella orkiszowa (rozpływające się w ustach chrupiące płatki w całości upieczone z ziarna pszenicy orkisz z pełnego przemiału) czy chleb z pieca orkiszowy razowy parzony (o delikatnym, lekko orzechowym posmaku).

Na stoiskach z mieleckimi wyrobami znajdziemy mnóstwo drożdżowych ciast i ciasteczek, wśród których szczególnie popularne są ciasteczka z konfiturami. Są to ręcznie przygotowane wypieki według tradycyjnej, domowej receptury. Wypracowali także własne metody sprzedaży, tworząc sieć stoisk firmowych na terenie dwóch województw: podkarpackiego i małopolskiego. W tym pierwszym można ich wyroby kupić w Mielcu, Dębicy i Rzeszowie, a w drugim: w Krakowie, Tarnowie, Krynicy i Nowym Sączu.  Współpracują także ze sklepami partnera handlowego, czyli „Bacówką” na terenie całego kraju. Nabyć je można także poprzez firmowy sklep internetowy.

Ostatnie kilka lat to pasmo sukcesów zarówno firmy, jak i wypiekanych w niej wyrobów. W 2012 r. uzyskali nominację w konkursie Polski Producent Żywności za chleb z pieca żytni na zakwasie bez drożdży. W tym samym roku to pieczywo, plus chleb z pieca żytni razowy na zakwasie bez drożdży, zdobyły Godło Promocyjne AGRO POLSKA. Piekarnia otrzymała także tytuł „Polski Producent Żywności” za pieczywo żytnie na zakwasie nadane.

W 2013 r. żytnie pieczywo na zakwasie bez drożdży uczestniczyło ponownie w konkursie AGRO POLSKA 2013. W czerwcu tego roku „chleb żytni na zakwasie z Ziemi Mieleckiej” został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Za to pieczywo też piekarnia otrzymała ponownie tytuł „Polski Producent Żywności”. W 2014 r. nominację w konkursie „Polski Producent Żywności” zdobyła mielecka piekarnia za chleb żytni na zakwasie bez drożdży z żurawiną.

 

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION