Rodzina Szczęchów rozpoczęła działalność w lipcu 1979 r. najpierw w branży cukierniczej – słynne były ich lody na Baranówce. W latach 1984–1988 zbudowano nową siedzibę przedsiębiorstwa przy ul. Pułaskiego, a już kilka lat później przeprowadzono jej znaczne powiększenie, związane z rosnącym popytem na produkowany tu chleb, wyroby piekarnicze, a także ciasta i ciasteczka. W 2004 r. wdrożono w firmie system HACCP. Obecnie sprzedaż ich wyrobów odbywa się poprzez sieć hipermarketów i sklepów oraz we własnym punkcie handlowym przy piekarni.
Przywiązanie do tradycji dobrego wypieku jest ważnym elementem prowadzenia zakładu i chętnie sięga się w nim po dawne przepisy na wypieki. Stąd też i decyzja współwłaściciela Henryka Szczęcha o rejestracji w kwietniu i maju 2007 r. czterech wyrobów własnych na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: chleb sędziszowski żytni, makowiec sędziszowski, serowiec sędziszowski, sędziszowskie ciasto z jagodami. Zakład jest jedynym producentem takiej ilości produktów tradycyjnych w branży piekarniczo-cukierniczej w regionie. Chleb sędziszowski żytni otrzymał w 2013 r. krajowy certyfikat MRiRW „Poznaj Dobrą Żywność”, a w 2014 r. uzyskał nominację wojewódzką do XXI edycji Konkursu Promocyjnego Agro Polska.
Od wielu lat wypiekany jest tu chleb na własnym zakwasie, np. chleb żytni czy wiejski. Nowością jest pieczywo z dodatkiem mąki orkiszowej. Mocnym elementem oferty są przygotowywane na miejscu ciasta (chałka, strucla z marmoladą i strucla z serem, keks) i ciasteczka (warszawskie, francuskie z jabłkiem i serem, croissanty, kruche czy babeczki z różnym nadzieniem). Wszystkie wypieki to ręczna robota, stąd też i potrzeba 30-osobowej załogi. A w Tłusty Czwartek ilość sprzedanych pączków – z nadzieniem z róży, z lukrem ze smażoną skórką pomarańczy – liczy się w dziesiątki tysięcy.