Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN”- Pajda sp. z o.o.

„SAN”- Pajda sp. z o.o.


37-500 Jarosław,

ul. Blichowa 11


 



Tradycja wypieku biszkoptów przywędrowała do Jarosławia z terenów Sabaudii, późniejszego Księstwa Sabaudii-Piemontu. Pierwsze biszkopty w tym mieście pieczono prawdopodobnie już od 1876 r. w „Parowej Fabryce Biszkoptów, Pierników i Cukrów L. Czyńskiego w Jarosławiu”. Kolejnym właścicielem tej firmy był Stanisław Gurgul z tytułem „cesarskiego i królewskiego dostawcy dworu”, a jej wyroby na początku XX wieku docierały do miast Austro-Węgier, Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji.

Tradycyjne biszkopty „jarosławskie” powstają na szeroką skalę w Fabryce Pieczywa Cukierniczego „San” – Pajda Sp. z o.o. Początki tej firmy sięgają 1951 r., kiedy to na bazie byłej piekarni wojskowej z 1933 r., powstała Fabryka Przemysłu Cukierniczego „SAN”. W 1973 r. przejęła ona od Jarosławskich Zakładów Cukierniczych Przemysłu Terenowego trzy fabryki. W 2003 r. właścicielem jednej z nich został dyrektor Jan Pajda, który odkupił firmę odpowiedzialną za wypiek biszkoptów i utworzył na jej bazie dzisiejszą spółkę FPC „San” –

Pajda. Wystąpiła ona z wnioskiem o uznanie biszkoptów jarosławskich za produkt tradycyjny. 17 grudnia 2009 r. zostały one wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ciasto do produkcji biszkoptów przygotowywane jest z jajek, cukru, miodu i mąki. Wszystkie składniki miesza się i przygotowaną masę wlewa się do foremek. Po około 7–12 minutach pieczenia gotowe biszkopty wyjmuje się i schładza. Gotowe wyroby cenione są za swą lekkość i puszystość. Smakują znakomicie zarówno same, jak i maczane na sposób włoski w puddingach. Przekładane kremami czy nasączane likierem są składnikiem wielu włoskich i francuskich deserów, w tym przede wszystkim: charlotte, suppa inglese, tiramisu oraz angielskiego trifle. Są też częstym dodatkiem do lodów i sałatek owocowych. Ze względu na swój tradycyjny charakter pojawiają się podczas święta Paschy na stołach ortodoksyjnych Żydów.

Rozwinięciem rodziny ciastek biszkoptowych stała się produkcja „Biszkoptów Kresowych” wypiekanych w oparciu o tradycyjną, domową recepturę, przełożonych

naturalną czekoladową masą (o różnym smaku) lub oblanych polewą kakaową. Ich komercyjny sukces zapewniła nie tylko tradycyjna receptura oraz naturalne składniki,

ale przede wszystkim odwołanie do regionalnej tradycji.

 

Tradycja wypieku biszkoptów przywędrowała do Jarosławia z terenów Sabaudii, późniejszego Księstwa Sabaudii-Piemontu. Pierwsze biszkopty w tym mieście pieczono prawdopodobnie już od 1876 r. w „Parowej Fabryce Biszkoptów, Pierników i Cukrów L. Czyńskiego w Jarosławiu”. Kolejnym właścicielem tej firmy był Stanisław Gurgul z tytułem „cesarskiego i królewskiego dostawcy dworu”, a jej wyroby na początku XX wieku docierały do miast Austro-Węgier, Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji.

Tradycyjne biszkopty „jarosławskie” powstają na szeroką skalę w Fabryce Pieczywa Cukierniczego „San” – Pajda Sp. z o.o. Początki tej firmy sięgają 1951 r., kiedy to na bazie byłej piekarni wojskowej z 1933 r., powstała Fabryka Przemysłu Cukierniczego „SAN”. W 1973 r. przejęła ona od Jarosławskich Zakładów Cukierniczych Przemysłu Terenowego trzy fabryki. W 2003 r. właścicielem jednej z nich został dyrektor Jan Pajda, który odkupił firmę odpowiedzialną za wypiek biszkoptów i utworzył na jej bazie dzisiejszą spółkę FPC „San” –

Pajda. Wystąpiła ona z wnioskiem o uznanie biszkoptów jarosławskich za produkt tradycyjny. 17 grudnia 2009 r. zostały one wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ciasto do produkcji biszkoptów przygotowywane jest z jajek, cukru, miodu i mąki. Wszystkie składniki miesza się i przygotowaną masę wlewa się do foremek. Po około 7–12 minutach pieczenia gotowe biszkopty wyjmuje się i schładza. Gotowe wyroby cenione są za swą lekkość i puszystość. Smakują znakomicie zarówno same, jak i maczane na sposób włoski w puddingach. Przekładane kremami czy nasączane likierem są składnikiem wielu włoskich i francuskich deserów, w tym przede wszystkim: charlotte, suppa inglese, tiramisu oraz angielskiego trifle. Są też częstym dodatkiem do lodów i sałatek owocowych. Ze względu na swój tradycyjny charakter pojawiają się podczas święta Paschy na stołach ortodoksyjnych Żydów.

Rozwinięciem rodziny ciastek biszkoptowych stała się produkcja „Biszkoptów Kresowych” wypiekanych w oparciu o tradycyjną, domową recepturę, przełożonych

naturalną czekoladową masą (o różnym smaku) lub oblanych polewą kakaową. Ich komercyjny sukces zapewniła nie tylko tradycyjna receptura oraz naturalne składniki,

ale przede wszystkim odwołanie do regionalnej tradycji.

 

 

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION